FORGOT YOUR DETAILS?

Labor szolgáltatások

Gyermekeknél újszülött kortól veszünk vért!

Szűréskor vagy betegségek gyanúja esetén vérvételre van szükség. A vizsgálatot nyugalmi körülmények között végzik, dohányzást, alkoholfogyasztást és fizikai aktivitást mellőze a vérvétel előtt.
Vérvételkor a pácienst leültetik egy székre, a kart szabaddá kell tenni. A felkart egy gumiszalaggal elszorítják, ettől a gyűjtőerekben (vénákban) megszűnik a véráramlás, azok megtelnek vérrel, faluk kitágul, könnyebben szúrhatók. Arra is kérhetik az embert, hogy többször egymás után szorítsa ökölbe a kezét. Ezáltal több vér áramlik a karjába, a vénái jobban telítődnek. Általában a könyökhajlatban vagy a kézháton futó gyűjtőerek egyikét szúrják meg. A szúrás helyén lévő bőrfelületet lefertőtlenítik. Egyszer-használatos steril tűt vezetnek a vénába, és fecskendővel vagy speciális, zárt rendszerű, vákuumos vérvételi csővel leszívják a kellő mennyiségű vért. Ezt követően megkérik, hogy nyissa ki lassan az öklét, felengedik a felkarjára felhelyezett gumiszalagot, és a tűt kihúzzák a vénából. A szúrás helyét leragasztják, és arra kérik, hogy pár percig nyomja a kötést a szúrás helyére, hogy mielőbb megszűnjön a vérzés.

A levett vért a laboratóriumban automata készülék vizsgálja. Ha valaki vérzékenységben szenved, vagy véralvadásgátló gyógyszert szed (pl. Syncumar), a vérvétel előtt feltétlenül közölje ezt orvosával. Ilyenkor a szokottnál erősebb, hosszabb ideig tartó vérzés léphet fel. A vérvételt követően perceken át türelmesen nyomnia kell a gézt vagy papírvattát a szúrás helyére, így kisebb a bőralatti bevérzés kialakulásának esélye. A vérkép nagyon gyorsan képes változni, órák, napok alatt jelentős eltérés észlelhető benne. Vérzés, véraláfutás, gyulladás kialakulása a szúrás helyén.

Szédülés vagy ájulás a vérvételt követően. A vérvételhez szükséges tűszúrás az egyéb tűszúrásokhoz hasonló fájdalommal jár.

A normálértékek a mértékegységek, illetve az intézményben elfogadott határértékek szerint változhatnak, azonban a leleten a mért érték mellett rendszerint feltüntetik. A laboratóriumi eredményeit a kezelőorvosa fogja kiértékelni.

Középsugaras vizelet gyűjtése nőknél

A mintavétel előtt kérjük meg, hogy mosson kezet! Távolítsa el a mintavételi edény tetejét, és nyisson ki egy csomag törlőkendőt! Nyissa szét a nagyajkakat, és a mintavétel alatt mindvégig tartsa nyitva! A húgycsőnyílást törlőkendő használatával egy elölről hátrafelé irányuló mozdulattal tisztítsa meg!
Ezt egy másik törlőkendővel ismételje meg! A nagyajkakat tartsa nyitva, és kezdjen vizelni!
A mintagyűjtő edényt tegye a vizelet útjába úgy, hogy közben ügyeljen arra, hogy az sem ruhával, sem a végtagokkal, sem a genitáliákkal ne érintkezzen.
Töltse az edényt félig, majd vegye el azt a vizelet útjából, és fejezze be a vizelést! Mossa meg a kezét, zárja az edényt, majd a külsejét törölje meg!

Vizeletgyűjtés férfiaknál

Húzza hátra a fitymát (ha rendelkezik vele), és tegye láthatóvá a húgycsőnyílást!
Körkörös mozdulatokat téve törlőkendővel tisztítsa meg a húgycsőnyílást!
Kezdjen el vizelni!
A mintagyűjtő edényt tegye a vizelet útjába úgy, hogy közben ügyeljen arra, hogy az sem a ruhával, sem a genitáliákkal nem érintkezik.
Töltse az edényt félig, majd vegye el azt a vizelet útjából, és fejezze be vizelést. Mossa meg a kezét, zárja az edényt, majd a külsejét törölje meg!

Ide kattintva tájékozódhat a Budai Oltóközpont és Magánorvosi Centrumban végzett egészségügyi szolgáltatások laborvizsgálati árairól.

Az egyik leggyakoribb laboratóriumi vizsgálat az úgynevezett vérkép, melynek során a vérben lévő alakos elemek, köztük a vörösvértestek, a fehérvérsejtek és a vérlemezkék vagy trombociták relatív vagy abszolút számát határozzák meg. A kapott leletet mindig a páciens tüneteivel együtt szabad csak értékelni. Az eltérések kimutathatnak vérképzőszervi betegségeket, leukémiát. A vérlemezkék számbeli eltérései utalhatnak fokozott vérzés hajlamra, vagy éppen ellenkezőleg trombózis készségre. A hemoglobinszint, a vörösvérsejtek száma, kora, formája utalhat vérszegénységre, a fehérvérsejtek száma, típusának eloszlása akut betegség, fertőzés fennállását jelezheti. Még az is jó eséllyel eldönthető, hogy vírusos vagy bakteriális fertőzés okozta- e a panaszt.

Laborvizsgálatok során a vérkép mellett szinte mindig végzünk éhgyomri vércukor meghatározást, ez a rendkívül egyszerű eljárás segít a cukorbetegség gyors diagnosztikájában. Sajnos a cukorbetegek egy része nem is tud róla, hogy beteg, hiszen ez a betegség nagyon sokáig nem okoz alarmírozó tüneteteket.
Még nem diagnosztizált cukorbetegség esetén vércukor terhelést végzünk, illetve HOMA indexet is számítunk a vércukor és inzulin szintek segítségével, csökkent glükóz toleranciát, inzulin rezisztenciát igazolhatunk.

vesefunkció vizsgálata a vesebetegségen túl mind diabéteszes, mind hipertóniás betegek esetén alapvető fontosságú. A májfunkciós vizsgálatok utalhatnak vírusfertőzésre, toxikus ártalmakra, daganatos betegségekre, csontanyagcsere betegségekre, de társulhatnak teljesen más szerv betegségéhez is másodlagosan. Vérből tudunk hormonszinteket vizsgálni, endokrinológiai betegségek diagnosztizálására, majd a gyógyszeres kezelés eredményességének kimutatására, az állapot utánkövetesére használjuk.
Tumormarkerek vizsgálata leginkább a már kimutatott tumor követésére, a kezelés optimális voltának igazolására ajánlott.  A PSA vizsgálatot évente ajánlott minden 40 év feletti férfinak elvégeztetnie szűrés céljából. A vérből tudunk allergia vizsgalatot is végezni, mind inhalatív mind nutritív allergénekre. Igazolható glutén-, és laktózérzékenység is. Immunbetegségek, lezajlott, illetve éppen aktuálisan zajló fertőzések is kimutathatók vérből (HIV, HBV, HCV, HAV, toxoplasmosist, Lyme-kór). A szív-, és érrendszeri rizikóbecslés pedig nem létezik laborvizsgálat nélkül, ekkor a vérkép, ionok, vércukor, májfunkció, vesefunkció, TSH mellett vizsgáljuk a húgysav, koleszterin, HDL koleszterin, LDL koleszterin, triglicerid, valamint a CRP szintet is. A labor paraméterekben látott eltérések egy sor olyan lappangó betegségre hívhatják fel a figyelmet, amik panaszt még nem okoznak, azonban idővel komolyabb szövődményekkel, egészségkárosodással jelentkeznek.

Vércukorterheléshez előkészület:
ORALIS GLÜKÓZ TOLERANCIA TESZT (OGTT)

Vizsgálat előtti napon vacsora 18-19 óra körül, 24 óráig vizet lehet inni, ekkor még a szokásos gyógyszereket kérem, vegye be. Vizsgálat napján éhgyomorra kell érkezni, reggel 1 pohár szénsavmentes vizet fogyaszthat.
Kérjük reggel 6 és 7.30 óra között érkezzen meg (sms értesítő csak tájékoztató jellegű).
A vizsgálat során éhgyomri (0 perces) vérmintát veszünk, ezután 75 gr kimért patikai cukrot oldunk fel 2 dl vízben ezt 5 percen belül el kell fogyasztani. Az orvos rendelése szerint megadott időintervallumban (pld 0-60-120), de minimálisan két óra múlva (120 perc), vércukor-szintet mérünk. Inzulin Rezisztenciára irányuló vizsgálat során inzulin párokkal.
A terhelés alatt nyugalomban kell lenni, étkezni, és inni nem szabad.
Vizsgálat végeztével bőven fogyasszon folyadékot és reggelizzen.
(Amennyiben Eucreast, Jentaduetot, Trajentát, Galvust szed, kérjük a terheléskor a gyógyszerét vegye be.)
Az elkészült lelet értékelése szakorvosi feladat, a panaszok tünetek anamnézis, esetlegesen a hozott leletek ismertében.

Vérvétel díja: 1 500 Ft - 3 000 Ft

FEL